Animaties  |  Geleide bezoeken  |  Vormingen  |  Trektochten  |  Projecten


Geleide bezoeken
Voor geleide bezoeken werkt Biloba ook op aanvraag!» Organiseer je een uitstap met volwassenen of jongeren?
Wij bezoeken met u 8 prachtige locaties:
 • Het Bergojepark en Roodklooster
  Het Bergojepark herbergt 3 verschillende biotopen: een beboste helling die doet denken aan het nabije Zoniënwoud, een vochtige zone en een valleibodem met typische vegetatie : populieren, zwarte els, olm... Als je de Roodkloosterbeek volgt, dan kom je aan de vijver Ten Bruxken, de eerste vijver van het Roodklooster, opgericht in de 14de eeuw. Dit landschap was een inspiratiebron voor de schilders van de School van Tervuren.
 • Het Egmontpark
  Het charmante Egmontpark heeft het altijd heel discreet gespeeld. Wat heeft Peter Pan hier in godsnaam mee te maken? Wie heeft het op het leven gemunt van de geboren en getogen ‘verlichte’ Brusselaar Prins de Ligne, vriend van Goethe, Rousseau en Voltaire? Waarom zou je l’Oeuvre au Noir van Yourcenar in relatie kunnen brengen met een pollepel? Kan je echt sinaasappels houden in het midden van de winter? Waar ligt het Paleis?
  Zoek in hemelsnaam geen antwoorden op die vragen, boek gewoon een gids bij Biloba.
 • Het Tournay-Solvay park
  Ga nu toch Albert en Ernest Solvay niet door elkaar halen en sta niet te wachten voor het Park van Terhulpen bij het kasteel Solvay. Zover hoef je immers niet te rijden, stop maar bij het station van Bosvoorde. Veel reliëf, een oude ruïne, nog een stuk Zoniënwoud in het midden van het park, een boomgaard, een gestaureerde moestuin ‘à la française’… Mens, dit is nog zo’n stukje Brussel om U tegen te zeggen. Een stuk vergeten geschiedenis van lang vergane glorie. Vraag het maar aan de gids.
 • Het Zoniënwoud
  Hoeveel keer heeft men het niet gehad over het Zoniënwoud? Ken je het kathedralenbos nog niet? Nooit een voet gezet? Bang om verloren te lopen op meer dan 4.000 ha? Geen probleem, je moet de holle wegen in om je echt klein te voelen tussen al die beuken… Wij hebben een wandelroute van een tiental kilometer voor u klaar liggen, gewoon voor het plezier om te stappen en een frisse neus op te halen. Mét begeleiding. We vertrekken vanuit de oude Abdij van het Rood Klooster in Oudergem.
 • Het Josaphatpark, de ‘Belle Epoque’ van de Brusselse parken
  Zomaar midden in Schaarbeek vind je een uitzonderlijk park, overblijfsel van de Maalbeekvallei zoals ze vroeger was, heel lang geleden, nog voor de overwelving. Wanneer je de geschiedenis van dit park, z’n opmerkelijke bomen en ook z’n vele verborgen hoekjes zoals de Minneborre of de rotspartij, dan wandel je in de toekomst anders over de paden die langs de Josaphatbeek slingeren…
 • Het Solvay Park in Terhulpen, tussen bos en vijvers
  Ernest Solvay koopt het domein in Terhulpen in 1893. Landschapsarchitect Jules Buyssens is hier druk in de weer tussen 1903 en 1911. Gekend door elke Brusselse wandelaar, is dit park een pareltje uit de glorierijke periode van de privéparken, eind 19de en begin 20ste eeuw.
 • De Pedemolen in Sint-Gertrudis-Pede (Dilbeek)
  Lang nog voor de windturbines en de zonnepanelen, had men in ons land wind en water perfect in de hand. Het hele land werd bezaaid met wind- en watermolens. Ze zorgden voor fijnstampen van eikenschors voor de looierij, vervaardiging van papier, vollen van laken, zagen van hout en steen, smeden van ijzer, droogleggen van de vochtige zones, malen van graan.
  De Pedemolen is in activiteit elke 2de en 4de zondag van elke maand, maar bezoeken zijn mogelijk na afspraak. Eén keer per maand is er ook een bakdemonstratie in het bakhuis! Iedereen is welkom!
  Voor meer informatie: www.dilbeekserfgoed.be
Tekening: Nicolas Ivens   
© Design by Olean webdesign